Italiaans sonnet


Italiaans sonnet 1.0

(taal en taalkunde; literatuur en theater)

oorspronkelijke vorm van het sonnet, een veertienregelig metrisch gedicht, bestaande uit twee vierregelige strofen (twee kwatrijnen die tezamen het octet vormen) en twee drieregelige strofen (twee terzinen die tezamen het sextet vormen), waarbij octet en sextet een inhoudelijke eenheid vormen, een inhoudelijke wending (de chute of volta) plaatsvindt tussen octet en sextet en waarbij de versregels van het octet een vast rijmschema volgen van tweemaal twee rijmklanken en die van het sextet een rijmschema van tweemaal drie of ook wel driemaal twee rijmklanken

Algemene voorbeelden


Een sonnet bestaat uit veertien regels. Het mag maximaal vijf verschillende rijmklanken hebben, anders heet het onvolkomen. Wat het rijmschema betreft, worden drie hoofdtypen onderscheiden: het Italiaanse (of Petrarca-)type, het Franse (of Ronsard-)type en het Engelse (of Shakespeare-)type. Hun rijmschema's zien er als volgt uit: Italiaans: abba abba cdc ccd of abba abba cde cde Frans: abba abba ccd eed of abba abba ccd ede Engels: abab cdcd efef gg. In het Italiaanse sonnet kunnen gemakkelijk twee kwatrijnen (samen één octaaf) en twee terzinen (samen één sextet) herkend worden.

http://cf.hum.uva.nl/nhl/ClaasSeep/commentaar_sonnetten.htm

Het Italiaans sonnet bestaat uit een octaaf en een sextet en is de "moeder" van de sonnetten. Gebruikelijk is dat Italiaanse sonnetten geschreven zijn in jambische pentameter. Het Italiaans sonnet werd voor het eerst toegepast door Giacomo da Lentini (13e eeuw), de leider van de Siciliaanse school onder Frederik II. Guittone d'Arezzo (1235-1294) bracht het Italiaans sonnet naar Toscane. Hij schreef ca 300 sonnetten. Het Italiaans sonnet werd ook toegepast door Dante (1265-1321 en Guido Cavalcanti (ca 1250-1300), maar de belangrijkste vroege sonnettenschrijver was wel Petrarca (1304-1374).

https://sites.google.com/site/versvormensonnetten/1-klassieke-sonetten/italiaans-of-petrarca-sonnet

In de Italiaanse sonnetten wordt vaker de endekasyllabe (elf lettergrepen) aangetroffen en in de Engelse een vijfvoetige jambe (tien of elf lettergrepen).

http://cf.hum.uva.nl/nhl/ClaasSeep/commentaar_sonnetten.htm